נחל ענבה הוא נחל אכזב שמתחיל במרכז העיר בפארק ענבה, וזורם מערבה מחוץ לעיר לאורך כ-8 ק"מ, בסופם הוא נשפך לנחל איילון.

מוצא הנחל סמוך למחסום מכבים, משם הוא עובר אל תוך ליבה של העיר מודיעין מכבים רעות בתעלה תת קרקעית, דרך רחוב יאיר פרג, זורם אל מתחת לרחוב עמק החולה, עד שנשפך לתוך אגם ענבה ומשם הוא ממשיך בתוואי עילי אל ערוץ הנחל.

בימי החורף אחרי הגשמים נוכל לראות לאורך הנחל מפלי מים קטנים. בחורף ובאביב האזור כולו מתכסה בפריחה מרהיבה.

נחל ענבהנחל ענבה

מידע למטיילים

  • למי מתאים: כל המשפחה.

  • אופי המסלול: קווי.

  • נגישות: שביל הטיילת אינו נגיש לעגלות ילדים ולנכים.

  • משך המסלול: כשעה הליכה.

  • אורך המסלול: כ -5 ק"מ.

  • עונה מומלצת : כל השנה.

  • איך מגיעים : לחצו כאן למיקום במפה

    הפארק כולו משולט באופן ברור, חל איסור על הדלקת אש בשטחי הפארק.

גישה לטיילת נחל ענבה:

אל השביל של נחל ענבה אפשר להגיע מכמה מקומות:

  • כניסה ראשית - מאזור החנייה הגדול של פארק ענבה (מגיעים מרח' החשמונאים מכיוון צפון לדרום העיר פונים ימינה מתחת לגשר המחבר בין שכונת ציפורים למשואה), יורדים ברגל עד למטה בתוך פארק ענבה ופונים שמאלה אל השביל (יש שילוט).

  • מטיילת שכונת הציפורים - במרכז השכונה, במפגש הרחובות צוקית ודוכיפת יש מעבר גדול לשביל, המתחבר לשביל אספלט תלול המוביל מטה היישר אל שביל נחל ענבה.

  • שער הכניסה לפארק נחל ענבה מכיוון תחילת טיילת חוט השני - ממש ליד אתר ההנצחה העירוני לחללי מערכות ישראל וחללי פעולות איבה. יורדים בשביל מפותל עד שמגיעים למטה, שם פונים מיד ימינה – זו תחילת השביל.

שביל ענבה

שביל העפר הוקם במקביל לערוץ הנחל, מתחיל סמוך לאגם של פארק ענבה, ומסתיים באזור תחנת רכבת פאתי מודיעין. השביל טוב להליכה ולרכיבת אופניים.

השביל עובר בוואדי שבין חלקו המערבי של פארק ענבה וסופו כמה מאות מטרים משדרות בן גוריון במקביל לתחנת פאתי מודיעין.

השביל באורך של כ-4.5 ק"מ ורוחב כ-4.5 מטר כולל פינות ישיבה והצללה, מערכת תאורה, פחי אשפה, ברזיות, עצים וצמחייה

נחל ענבה הוא יובל של נחל איילון, שהוא אחד מהנחלים הגדולים באזור גוש דן, בתקופות החורף כל מימיו של נחל ענבה זורמים בסוף דרכם אל נחל איילון.

לשביל שימושים רבים ומגוונים, אחד מהם הוא פשוט לשבת באחת מהפרגולות רחבות הידיים שהוקמו לאורכו, כל פרגולה כזו היא מעין "סוכה" עם גפנים מתולתלות המתפתלות בצדדיה וכפות תמרים על הגג שלה. ניתן לשבת תחת הפרגולה על גבי טרסות האבן המדורגות שנבנו כאן וליהנות מצילן. כמו כן ישנן ברזיות מים הפזורות בנקודות שונות לאורך כל השביל.

לאורך השביל, ניתן לראות צמחייה רבה המעטרת את הנוף ומכניסה ממד ירוק ומעניין לטיול.

בימי החורף בהפוגות בין הגשמים, מומלץ להגיע לכאן ולצפות במחזה נדיר של מפלוני מים אשר זורמים דרך מעברי האבן שחוצים את הנחל לרוחבו. ובתקופות האביב האזור סביב הנחל עטוף בפרחים ובשלל צבעים מרהיבים, כגון: רקפות; כלניות; קחוונים; מרווה; אזוב; זוטא לבנה; שקדיות ועוד.

השביל תוכנן באופן כזה שיאפשר מגוון שימושים לאוכלוסיות המטיילים השונות. כך למשל אוהבי ההליכה התענגו על הליכה בשביל המפותח, הספון בין שולי הגבעות של שכונות אבני חן וציפורים. הנוף האורבני משולב ומשובץ בתוך ערוץ הנחל באופן מושלם.

גם רוכבי אופני שטח יוכלו לרכוב לאורך המסלול וליהנות משפע הצמחייה והחי כאן. הכניסה לכלי רכב ממונעים לשביל איננה אפשרית ואסורה.

טיילת ענבהטיילת ענבה

פארק ענבה

פארק ענבה הוא גולת הכותרת של נחל ענבה בפרט ושל העיר מודיעין מכבים רעות בכלל, הוא כולל: אגם רחב ידיים פסטורלי בו תפגשו ברווזים השוחים וחוצים אותו להנאתם; מדשאות רחבות ידיים, פארק שעשועים ענקי לילדים שבמרכזו מזרקת מים שבמהלך חודשי הקיץ הינה אטרקציה בפני עצמה.

אמפיתיאטרון עם מושבים להופעות ופעילויות המתקיימות בפארק במהלך השנה, בית קפה אינטימי ופסטורלי הצופה לעבר האגם, שדרת פסלים של אמני מודיעין כמו גם פסלים של דינוזאורים הפזורים ברחבי הפארק.

נגישות לפארק:
בפארק יש חניות נכים. שרותי נכים. נגישות לעגלות וכסאות גלגלים. שרותי הסעה על פי דרישה ובתאום עם מוקד 106 / 08-9726020.

כמון כן מעלית גדולה לנכים אשר מאפשרת כניסה ישירה לפארק ענבה ממפלס הכביש במרכז העיר.

כדי להגיע למעלית יש להחנות את הרכבים בחניון הרכבת בעמק זבולון. המעלית נושאת עד 14 אנשים והיא שקופה בחזיתה. המעלית יורדת לשביל המרכזי בפארק ממנו ניתן להתנייד בקלות.

פארק ענבה הפך למבוקש מאוד לא רק עבור תושבי העיר אלא גם לאורחים מבחוץ אשר פוקדים אותו במהלך כל ימות השנה.

לחצו כאן לדף פארק ענבה

פארק ענבהפארק ענבה

היסטוריה וארכיאולוגיה

באזור זה נמצאו שרידי התיישבות אופייניים לתקופות הביזנטיות והמוסלמיות, לדוגמה: טרסות חקלאיות, בוסתנים, בתי בד וכבשני סיד שהם מהתקופה העותמנית.

שרידים של בית בד קדום, נמצאים ממש מעל אזור החנייה המרכזי של פארק ענבה. מתחם החפירות סגור כיום למבקרים.

כחלק מעבודות פיתוח הפארק בוצעו בשנת 2001 חפירות ארכיאולוגיות במקום, אשר חשפו שרידים מתקופות שונות (המוסלמית הקדומה, הביזאנטית ורמזים לשרידים קדומים נוספים). בשנת 2012 בוצעו במקום חפירות נוספות בהן חשפו את בית הבד מהתקופה הביזנטית, והושלמה חשיפת בית חווה מהתקופה האומאית שנחשף בחפירות המקדימות

השם ענבה נגזר משמו של היישוב העתיק בית ענבה, יישוב קדום שיש הרואים בו את שימור שמם ומקום מושבם של כוהנים ממשפחת ענובאיי לאחר חורבן בית שני, השם ענוב או בית ענבה מופיע גם במפת מידבא - פסיפס מהתקופה הביזנטית.

אחד הסממנים המובהקים של יישוב זה הם השרידים שנמצאו, מתחת לגשר האחרון שאותו חוצה הנחל באזור תחנת רכבת פאתי מודיעין. אתר זה נקרא "חירבת ענבה" (עינאבה) זוהי הבולטת שבין החורבות העתיקות באזורינו, אשר נתנה לנחל את שמו, נחל ענבה.

בתקופה העות'מאנית התקיים במקום ברציפות כפר ערבי בשם עינאבה. במהלך מלחמת העצמאות ב-10.7.1948- נכבש המקום על-ידי לוחמי חטיבת הפלמ"ח יפתח בשלבים המוקדמים של מבצע דני.

עתיקות בנחל ענבה - למידע נוסף לחצו כאן



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד