בית הכנסת החשמונאי העתיק הוא אתר בעל חשיבות יוצאת דופן בו נמצאו שרידי יישוב יהודי ושרידי בית כנסת עתיק מתקופת החשמונאים. האתר הארכיאולוגי מציג רובע חיים שלם, וממצאיו בעלי ערך תרבותי, ארכיאולוגי ושימורי ברמה הלאומית.
בחודש מרץ 2012 אישרה ועדת השרים לתוכנית מורשת ושימור אתרים את שימור ושדרוג האתר הארכיאולוגי (המוכר כאום אל-עומדן) המציג רובע חיים שלם של יישוב יהודי מתקופת החשמונאים.
באתר נמצאו שרידי כפר יהודי מימי הבית השני. מערכת של סמטאות, מבני מגורים, בית כנסת ומקווה טהרה. בית הכנסת הוא אחד מבתי הכנסת הספורים מימי הבית השני המוכרים כיום, שפעלו בזמן קיומו של בית המקדש בירושלים. זו בית הכנסת הקדום שבהם, וראשיתו בתקופה החשמונאית.
מחוץ לכפר זוהו מתקנים רבים המלמדים על אופיו החקלאי של היישוב: גתות, קולומבריום ובורות מים. היישוב נוסד בתקופה ההלניסטית והתקיים ברציפות בתקופה החשמונאית ובתקופה הרומית. הוא נעזב ככל הנראה במהלך המאה השנייה לסה"נ, לאחר מרד בר כוכבא.
בתקופה הביזנטית נדד מרכז היישוב צפונה לאתר של "אום אל-עומדן" ושטח הכפר היהודי כוסה בעפר והוסב לשטח חקלאי.
בעת ההכנות לסלילת כביש שדרות החשמונאים, באפריל 2001, התבצעו במקום חפירות ארכיאולוגיות על ידי רשות העתיקות בראשותם של אלכסנדר און ושלומית וקסלר-בדולח. החופרים הציעו לזהות את היישוב היהודי עם מודיעין החשמונאית.
לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית קונדימנטום קורוס בליקרה, נונסטי קלובר בריקנה סטום, לפריקך תצטריק לרטי