חורבה קדומה, רחבת היקף, שעליה חורבות הכפר הערבי ברפיליה הממוקמות על גבעה מתנשאת. על פני השטח ניתן להבחין בשרידי מבנים, בורות מים, מערות, גתות, דרך קדומה ועוד. בחלקה המזרחי של הגבעה יש בית קברות מוסלמי ששימש את הכפר הערבי.

הגבעה ממוקמת בקצה המערבי של שכונת אבני חן ומתנשאת לגובה של 230 מטר מעל פני הים. בתקופה שבין פברואר למרץ הגבעה מתהדרת בשלל צבעים, כמו אבן אזמרגד היא מתבלטת בין שאר אבני החן, היא פורחת ומלבלבת בצבעי ירוק, אדום, צהוב, לבן, ורוד והופכת לטיול משגע המשלב:טבע, נופים, ארכיאולוגיה ומוקדי פריחה.

אז מה יש לראות בגבעת הברפיליה: ריכוז עצים מרשימים (שיזף וחרוב), בוסתן עתיק (עצי חרוב ועצי זית) ; מערת קבורה ; תצפית מרהיבה; שביל הליכה מלווה בפריחה ; שיפולי מדרונות ציוריים.

גבעת ברפיליהגבעת ברפיליה

מידע למטיילים

למי מתאים: כל המשפחה.

אופי המסלול: טיפוס בעלייה -מעגלי.

נגישות: לא נגיש.

עונה מומלצת: בעיקר אביב-חורף

משך המסלול: כשעה

אורך המסלול: כ 1.5 קילומטר.

לחצו כאן למיקום על המפה

לחצו כאן לאתר טבע עירוני - גבעת ברפיליה

איך מגיעים

הכניסה מרחוב עמק זבולון פינת רחוב פז.

תיאור המסלול

גבעת ברפיליהגבעת ברפיליה

את מסלולינו נתחיל בדיוק בנקודת תחילת המסלול, הכניסה מרחוב עמק זבולון פינת רחוב פז.

המסלול מתחיל בעלייה תלולה בכתף המזרחית של הגבעה, המשיכו ללכת לפי תוואי השביל עד שתבחינו בעיקול ימינה, המשיכו ללכת איתו בדרככם יצוצו עצי שיזף גדולים זה לצד זה, אם תמשיכו משם לטפס לראש הגבעה תוכלו להתענג על הנוף של אזור שפלת יהודה ועל קימורי ההרים הנשקפים היטב.

אזור זה מסולע באופיו ואסור להרים סלעים מהסיבה שישנם בעלי חיים המתגוררים מתחת לסלעים ומחוץ לשביל כגון: העקרב המצוי.

ממש במורד מהקצה הצפוני של הגבעה תבחינו במערה חצי פתוחה. מהמערה נרד למטה לכיוון תחילת המסלול בכיוון צפון מזרח, במורדות בולט הבוסתן העתיק שכולל: שקדיות, עצי זית ועצי רימון. לאחר הליכה קצרה במורד המתון נגיע לתחילת המסלול.

צומח

אזור גבעות יהודה , היה עשיר בכפרים ואזורי מחייה רבים. גבעת הברפיליה היא אחת מהגבעות הללו, זו אינה קלישאה שהיא אחת מהיפות והפחות מוכרות ומטוילות באזור מודיעין מכבים רעות . ריכוז הפרחים והצמחייה הצומחת בכל מורדותיה ועל פסגתה מעצבים אותה ומעניקים לה נופך ושיק של גן פורח, פראי ואקזוטי בחודשי החורף והאביב.

בגבעה צומחות כלניות אדמדמות, רקפות ורודות, אירוס ארץ ישראל, שקדיות לבנבנות, חרציות עטורות צהובות ועוד זני צמחים שבחרו להתיישב כאן כמו פשתה שעירה, כלך מצוי, מרווה ריחנית, דרדר מצוי, גזר קיפח ועוד.

ואיך זה קורה דווקא כאן? התנאים הסביבתיים הנוחים שנוצרו כאן: גובה, לחות, אזור סלעי ואדמה טובה. מבחינת עצים בולטים השיזפים, עץ דקל רב קומה, עצי חרוב, שקדיות , עצי רימון ועוד.

אחד הדברים שלא ניתן להתעלם ממנו הן הרקפות בצבע ורדרד הנפוצות כאן מאוד, זאת נוכח הסביבה הסלעית. הרקפת היא גיאופיט (צמח שבתקופות מסוימות בשנה החלק העליון שלו מת ואילו מתחת לאדמה ממשיכה להתקיים פקעת) עלי הכותרת של הרקפת הם בצורת לב ופורחים בנפרד, החלק התחתון של הפרח הוא בצבע סגול ארגמן ומוסיף לה מראה שובה לב.

גבעת הברפיליהגבעת הברפיליה

היסטוריה וארכיאולוגיה

גבעת ברפיליה גבעת ברפיליה

השם ברפיליה הוא שיבוש מילים של השם המקורי " פורפיריה" (ארגמן), נובע מכך שבתקופה הצלבנית שגשגה כאן תעשיית צביעת בדים. מבחינה היסטורית, גבעת הברפיליה שוכנת על "הדרך הרומית" - זוהי דרך עתיקה אשר שימשה להובלת תוצרת ומוצרים בין עיר החוף - יפו אל עבר העיר הקדושה- ירושלים. ידוע כי בעבר הרחוק, לוד וסביבתה היוו מרכז של צביעת אריגים ואתר זה היה חלק מתעשייה זו.

במקום התגלו סימני התיישבות מהתקופות: הצלבנית, העות'מנית. גם הבריטים הגיעו לכאן בשנת 1917 - הם הקימו, למרגלות הגבעה, מחנה אוהלים סקוטי, אשר שימש אותם לצורכי העברה של ציוד ואספקה.



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד