הצופים היהודים בשואה

19/01/2025 י"ט טבת תשפ"ה

במפגש התארחה מרים רצבי גמזון, שסיפרה על אביה רוברט גמזון, שעמד בראש הצופים היהודיים ועל אימה דניז פיוור, שניהלה את החווה החקלאית בלוטרק. מרים הפליאה לתאר את המצב בצרפת בזמן מלחמת העולם שנייה ועל מערך הברחת הילדים והמשפחות לשוויץ.

תושבי העיר שיתפו גם הם על קרובי משפחתם שפעלו בצרפת באותה תקופה. ד"ר צילה הרשקו, חוקרת במכון לחקר השואה , באוניברסיטת בר-אילן, זכתה להכיר ולראיין מאות חברי וחברות הרזיסטנס היהודי בצרפת, שתרמו להצלתם של רבים מיהודי צרפת, בפעילות מאורגנת ומגוונת בעת הכיבוש הגרמני. סיפוריהם המרגשים מוצגים בספרה "ההולכים בחושך יראו אור, הרזיסטנס היהודי בצרפת , שואה ותקומה".

יוראל עמיחי תושב העיר, סיפר על אביו שבשנת 1941 החליט עם חבריו היהודים לחבור למחתרת היהודית הצרפתית, במטרה לעזור בהקמת המדינה, כשאביו הבריח לפריז תעודות זהות לאנשים שהסתתרו תוך סיכון חייו.

המשוררת והספרנית תמי לדרמן ירבלום , תושבת העיר, קרובת משפחתו של מרק ירבלום. מרק היה מנהיג ציוני בצרפת ואחד מחברי המפקדה המרכזית של "הצבא היהודי", אשר פעל בדרכים רבות לקידום הפעילות המחתרתית ולמניעת מעצרם של יהודים וסיוע להברחתם לשוויץ. מרק ניצל את קשריו להגברת הפעילות הציונית בצרפת. הוא נאבק באנטישמיות עד יומו האחרון, וקיבל את אות המציל היהודי על הצלת אלפי יהודים בשואה במסגרת הרזיסטנס היהודי בצרפת.

אוהד עוזרד, תושב רעות, סיפר על אימו רות עוזרד, שאביה נלקח מהבית על ידי הנאצים מעט אחרי ליל הבדולח. בשנים 1942-1944 כאשר היה הייתה בגיל 16-18 הצטרפה אימו למחתרת היהודית בצרפת בגדוד גרנובל. בין יתר הפעולות אשר ביצעה: העברת קבוצות ילדים את הגבול מצרפת תחת כיבוש נאצי לשוויץ וצרפת, חלוקת תעודות מזויפות ליהודים, העברת יהודים לנקודות מסתור והעברת כספים למי שסייע למחתרת בהסתרת יהודים או דברים אחרים.

מרים צבי גמזן במפגש בספרייהמרים צבי גמזן במפגש בספרייה


פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד