ביום רביעי 3.12.24 מצוין ברחבי העולם היום הבינלאומי לשווין זכויות של אנשים עם מוגבלות. בישראל חיים 1.1 מיליון אנשים עם מוגבלות, ובעיר מטופלות כ-1,200 משפחות באגף השירותים החברתיים בעירייה, המהוות 41% מהאוכלוסיות המטופלות באגף.
בפילוח מדויק יותר, מטפל הצוות המקצועי בכ-1,564 ילדים ובוגרים עם מוגבלות, מתוכם 905 ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי, 141 ילדים ובוגרים עם מוגבלות שכלית התפתחותית ו-518 ילדים ובוגרים עם נכויות, תסמונות ומוגבלויות חושיות ונוספות, המוכרות ע"י מינהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי. מתוך כלל האנשים עם מוגבלות המוכרים באגף, 986 הינם ילדים עד גיל 21.
העיקרון המניע באגף השירותים החברתיים הוא התאמת מענה לאדם לפי גילו, תפקודו וצרכיו, על מנת למצות את יכולותיו באופן שוויוני בקהילה ובחברה. סל השירותים מגוון ומכיל מענים החל ממסגרות יומיות ועד דיור חוץ ביתי בעיקר לבוגרים, כולל הוסטלים ודיור בקהילה.
במשך השנים פיתח האגף רצף של שירותים החל מעונות יום שיקומיים לגיל הרך, מסגרות יום ארוך לאחר שעות בית ספר, מועדוניות ומועדונים לפי גילאים ותפקודים, תעסוקה מותאמת, בתים ודירות בקהילה. השנה מספר המשתתפים במועדוניות מגיע לכדי 150 ילדים.
מערך הדיור העצמאי בתוך העיר לאנשים עם צרכים מיוחדים הורחב גם הוא, וכיום מונה 28 דירות בעיר, בהן 123 דיירים בתפקודים גבוהים. זאת, נוסף על "בית לחיים" הפועל בעיר ומאכלס 24 דיירים על הרצף האוטיסטי ונותן מענה דיור ותעסוקה ברמה הגבוהה ביותר שיש.
כמו כן, פועל בעיר מרכז יום רב נכותי לבוגרים בתפקודים מורכבים שמאפשר ל- 24 חברים ליהנות ממסגרת שיקומית, טיפולית וחברתית. בנוסף, קיימות מסגרות תעסוקה מגוונות שמאפשרות תעסוקה בעירייה, מפעלים, חנויות ועוד.
שילובם של אנשים עם מגבלות בתעסוקה ודיור עצמאי תורם לאדם עצמו ובמקביל מחזק את ההכלה והקבלה של החברה. ההיכרות הקרובה, מאפשרת את הכרת הערך המוסף של הלב הרחב והיכולות של אותם אנשים עם מוגבלות ומצמצמת דעות קדומות.
לרשות תושבי העיר עומד גם מרכז למיצוי זכויות המופעל על ידי האגף לשירותים חברתיים, שבו ניתן לקבל סיוע והכוונה למיצוי זכויות בתוך הסבך הבירוקרטי מול הגופים והמשרדים הממשלתיים, כמו ביטוח לאומי ועוד.
המחלקה לצרכים מיוחדים שואפת לקדם פרויקטים ייחודיים לשילוב אנשים עם צרכים מיוחדים כמו למשל, "פרויקט דוד ילין" להכשרת בוגרים עם צרכים מיוחדים לתפקידים בעולם החינוך בתקנים מלאים. פרויקט מרגש נוסף הוא תכנית ליווי חווייתית, מעצימה ומרגשת המנוהלת ע"י עמותת כנפי רוח להכשרת צעירים עם צרכים מיוחדים לאירועי בר מצווה בהתאמה לילד, סגנון אופי, צרכיו ומשפחתו. בסיום ההכשרה נערכת לחתני בר המצווה חגיגה מרגשת, הכוללת טקס הנחת תפילין ועלייה לתורה.
בתוך מחלקת צרכים מיוחדים באגף, פועל "מרכז למשפחה" אשר תפקידו להשלים את הטיפול הישיר של העובדים הסוציאליים במשפחות. המרכז מטרתו להתייחס לסביבה הטבעית של האדם עם מוגבלות כגון הורים, אחים, סבים, ולספק למשפחות פעילויות פנאי והפוגה, מידע, הכוונה, הכלה ושיתוף עם בני משפחה נוספים המתמודדים עם מצבי חיים דומים. בנוסף המרכז שואף לייצר קהילה של המשפחות לתמיכה ולמידה הדדיות ולבצע הסברה בתחום המוגבלויות.
השנה התקיימו עשרות פעילויות ומפגשים לכל המשפחה, בין היתר, אירוע בפארק המים, קולנוע, הופעת סטנד אפ להורים, חגיגת חגים משותפת ועוד. כמו כן, נפתחו 3 קבוצות של אימהות, 3 קבוצות של אחים ועוד שפע פעילויות מתמשכות.
באגף משאבי אנוש בעירייה פועלת גם תכנית לשילוב אנשים עם מוגבלויות בתעסוקה, בתיאום עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות. בנוסף, מונתה לאחרונה ממונה בעירייה על השילוב התעסוקתי.
עוד בימים אלה, ממשיך האגף לקדם את מיזם צמידי "פטור מתור" לתושבים מיוחדים הזכאים לכך. מטרת הצמידים לעורר מודעות וסבלנות בקרב התושבים לאנשים מיוחדים שאינם יכולים להמתין בתור כמו כולם. הצמידים הממותגים שיחולקו מהווים למעשה המשך של הקמפיין העירוני הנרחב "כולנו תושווים" לשוויון זכויות והכלה קהילתית של אנשים עם מוגבלות.
עמיעד טאוב, סגן ומ"מ ראש העיר, מחזיק תיק השירותים החברתיים: "כולנו תו=שווים" לא יכולה להיוותר רק סיסמה. המענים והמודעות חייבים להתפרס על 365 ימים בשנה. אנו בשנה קשה לעם ולמדינה במסגרתה הצטרפו אלפי פצועי וגיבורי צה"ל וכוחות הביטחון לעולם המוגבלויות. דבר המחייב הן את השלטון המרכזי והן המקומי להשקיע יותר תקציבים, מחשבה וזמן בפיתוח מענים בתחומי הרווחה, הבריאות והחינוך המיוחד.
"בעירנו ככלל, ובאגף השירותים חברתיים בפרט, אנו עוסקים כל ימות השנה בבניית פתרונות דיור, תעסוקה ופנאי לציבור עם הצרכים המיוחדים בעיר ולהעלאת המודעות ושיפור הנגישות. גם החודש לצד קמפיין חדש של "תו=שווים", נקיים שלל פעילויות להעלאת המודעות לאנשים עם מוגבלויות ובני משפחתם, במטרה לייצר את השינוי הנדרש בתודעה הישראלית והעירונית. כי ביכולתה של מודעות והכלה עירונית, לשנות מציאות.
"ההתגייסות של הקהילה והעירייה ליום המודעות הסגול, מתכתבת ישירות עם החזון ותכנית העבודה, מודיעין extrability 2030-2024 במסגרתה אנו שוקדים על מענים מקיפים למשפחות עם הצרכים המיוחדים בעיר, בכל תחומי החיים, החל מדיור ותעסוקה וכלה בתרבות ופנאי. נעשה הכל כדי שלא נצטרך יותר ימי מודעות לנושא שאמור להיות מובן מאליו".
היום, יום חמישי 26.12.24 ייפתח לראשונה בעיר, "המתחם" יריד עגלות מזון (פודטראקס) שיציע חוויה קולינרית מהנה. "המתחם" יתקיים ברחבת הירידים ליד קניון עזריאלי בשעות 17:00 – 22:00