מי אנחנו?

ישנם מצבים בהם בגירים מעל גיל 18 וביניהם אנשים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים אינם מסוגלים לקבל החלטות בענייניהם בעצמם, כתוצאה ממחלות או מוגבלויות שונות כגון אוטיזם, מוגבלות שכלית התפתחותית וכדומה.

בחלק גדול מן המקרים, ההורים או בני משפחה אחרים מבקשים להמשיך ולשמש כאפוטרופוסים של האדם עם צרכים מיוחדים. ניתן למנות יותר מאדם אחד כאפוטרופוס.

אנשים אלו זקוקים להגנה מפני פגיעה, ניצול או התעללות.

לצורך זה נדרש למנות להם אפוטרופוס, שתפקידו לקבל במקומם את ההחלטות בעניינם בתחומי חיים שונים, כגון עניינים רפואיים וכלכליים.
ההחלטה על מינוי אפוטרופוס לאדם היא החלטה משפטית הניתנת רק ע"י בית המשפט, אולם לעיתים הוא מבקש את המלצתו של העו"ס לחוק בעניין זה.

בהתאם לפניית ביהמ"ש, לעו"ס לחוק ביחידה לאפוטרופסות הסמכות לבדוק את מצבו של אותו אדם ולהמליץ בפני ביהמ"ש האם למנות לו אפוטרופוס, לאילו עניינים, לכמה זמן וכו' וכן את מי מומלץ למנות כאפוטרופוס עליו.

לא כל אדם עם צרכים מיוחדים עם הגיעו לגיל 18 מתמנה עבורו אפוטרופוס, ואף ישנם כאלו שמסוגלים לנהל את עניינם ללא סיוע חיצוני רשמי. כמו כן, חשוב להדגיש, שישנם כלים משפטיים הגנתיים מידתיים יותר מאשר אפוטרופסות (שמשמעה למעשה שלילת זכויותיו של אדם על עצמו ועל רכושו) כגון תמיכה בקבלת החלטות, וכן כלים למניעת אפוטרופסות כגון ייפוי כוח מתמשך עבור בוגרים עם צרכים מיוחדים שזקוקים לסיוע חלקי ולא מלא.

למי מיועד השירות?

לאנשים שמפאת מצבם אינם מסוגלים לנהל את ענייניהם בעצמם בנושא גוף ו/או רכוש ולבני משפחתם.

עקרונות מנחים

במצב בו אין ביכולתו של האדם לנהל את ענייניו, מוטלת על המדינה האחריות לוודא שמי שמופקד על ענייניו הינו הגורם המטיב ביותר שלומו ורווחתו של האדם הזקוק לאפוטרופסות.

מידע שימושי/חשוב לדעת

  • במידה ועולה צורך של אדם במינוי אפוטרופוס או תומך בקבלת החלטות, יש לפנות לביהמ"ש לענייני משפחה בראשל"צ (רח' ישראל גלילי 5) באמצעות טפסים אותם ניתן להוריד מהאינטרנט, ובליווי תעודת רופא (בדרך כלל מנוירולוג או מפסיכיאטר) וכן בליווי כל המסמכים התומכים בבקשה, כולל הסכמת כל בני המשפחה הבוגרים מדרגה ראשונה.

  • במידת הצורך ביהמ"ש יפנה לעו"ס באגף לשירותים חברתיים לצורך עריכת תסקיר ומתן המלצות על המינוי המבוקש.

  • באגף ניתן לקבל ליווי על ידי עו"ס המתמחה בתחום הצרכים המיוחדים, עזרה במיצוי זכויות ועזרה בהכרה במנהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי ושירות משלים למשפחה.

  • המרכז למשפחה מספק שירות משלים למשפחות, על ידי פעילויות קהילתיות, טיפוליות ופנאי להורים, אחים וסבים במשפחות בהם ילדים עם צרכים מיוחדים. לפרטים ומידע ניתן לפנות לרכזת מרכז למשפחה – יעל שטינמץ 074-7048608 (ניתן להצטרף לקבוצת וואצאפ שקטה).

  • כל השירותים והמענים ניתנים תוך שמירה על סודיות, רגישות וכבוד.

  • השירותים ניתנים בהתאם למדיניות משרד הרווחה והביטחון החברתי ובהנחייתו.

  • חלק מהשירותים מותנים בעמידה המבחן זכאות, מבחן הכנסות והשתתפות עצמית.

  • הכתיבה היא בלשון זכר אך מתייחסת לכל המגדרים.

    לפרטים ומידע ניתן לפנות להתייעצות בשי"ל – שירות ייעוץ לאזרח, טל.
    08-6499695, למזכירת הצוות, אסתי, בטלפון: 073-2326409 או בדוא"ל esti_o@modiin.muni.il או למזכירות האגף: 073-2326444.



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד