גבעת התיתורה היא פנינה קסומה בליבה של העיר מודיעין מכבים רעות ולה צביון ייחודי. הגבעה טומנת בחובה: מורשת, טבע וארכיאולוגיה וכן תצפית מרשימה.

גבעת התיתורה היא מאתרי העתיקות החשובים באזור. על פי הממצאים הארכיאולוגיים שנחשפו בגבעה לאורך השנים, האתר היה מיושב כמעט ברציפות במהלך 6000 השנים האחרונות, מהתקופה
הכלקוליתית ועד לְקוּם מדינת ישראל.

כבר במאה ה-19החלו חוקרים רבים לַחפור בגבעה ולחקור אותה. הגבעה, שנמצאת בנקודה הגבוהה ביותר בעיר מודיעין מכבים רעות, היא אתר מיוחד ומרכזי, שהיה מוקף בעמקים רחבים שבהם אדמת סחף פורייה, חלש על שתי דרכים חשובות שחיברו בין מישור החוף לִִירושלים ומילא תפקיד חשוב ביותר בהיסטוריה של חבל מודיעין.

הצלבנים כינו את המקום טרנטה ואילו בפי הערבים השתנה השם לקלעת א-טנטורה וכן אל-בורג'. השם העברי תיתורה, שפירושו 'שולי המגבעת', משמר את צליל השם ואת משמעות השם הערבי טנטורה.

באתר נמצאו כלי חרס וזכוכית, תכשיטים ומטבעות רבים ונחשפו שרידי מבני מגורים, מתקנים חקלאיים, קולומבריום, מקווה טהרה, מערות מסתור, מערות קבורה ועשרות בורות מים, המלמדים על התיישבות חקלאית ענפה. בראש הגבעה נראים שרידי מבנה מבצר צלבני, שהעניקו לגבעה את אחד מכינוייה הערביים – אל-בורג'.

בחפירות הקהילתיות שנערכו בגבעה בשנים האחרונות השתתפו גם תלמידים מהעיר מודיעין מכבים רעות, והם אלה שחשפו חלק מהממצאים המרהיבים שמוצגים במוזיאון החשמונאים בעיר.

חשיבותה האסטרטגית של גבעת התיתורה הובילה לכך ששני קרבות נערכו עליה ובסביבתה במהלך מלחמת העולם הראשונה ובמלחמת העצמאות (מבצע דני).

לקריאה נוספת לחצו כאן

באתר משולב גן ארכיאולוגי ובו מוצגים ומתקנים ארכיאולוגיים מהגבעה ומהעיר. כמו כן, בגבעה אדמה פורייה מאוד, ולכן היא עשירה בצמחייה. בחודשי החורף והאביב אפשר לראות במקום עשרות מיני צמחים ופריחה מרהיבה.

הידעתם? הממצאים הארכיאולוגיים שנחשפו בגבעת התיתורה מוצגים במוזיאון מורשת החשמונאים בעיר מודיעין מכבים רעות.

לפרטים וביקור היכנסו לאתר המוזיאון לחצו כאן

הגן הארכיאולוגיהגן הארכיאולוגי

מידע למטיילים

למי מתאים: כל המשפחה.

אופי המסלול: מעגלי.

נגישות: נגיש.

עונה מומלצת: כל השנה.

משך המסלול: כשעה וחצי.

אורך המסלול: כ-2 קילומטר.

לחצו כאן למיקום על המפה

לחצו כאן לאתר טבע עירוני - גבעת התיתורה

איך מגיעים?

חנייה למבקרים בחניון היכל התרבות, עמק דותן פינת כליל החורש.

  • כניסה רגלית מעמק דותן בשביל עפר, מול פארק חטיבת יפתח, תחילתו של המסלול מרוצפת.

  • כניסה רגלית במעלה שביל הפרחים שתחילתו בצומת עמק דותן פינת כליל החורש.

  • כניסה רגלית מפינת הפרגולה בעמק דותן, מול עמק דותן 23 (מרכז מליבו)

  • כניסה מדרך יגאל אלון (פינת כליל החורש), בכביש מוסדר שבסיומו חניית נכים:

    בימי שישי הכביש סגור מהשעה 06:00 עד 16:00. בימי שבת מהשעה 06:00 עד 18:00.

    לפתיחת השער לרכבים עם תו נכה יש להתקשר למוקד העירוני 106 או 08-972620.

הגן הארכיאולוגי

תיתורה תמונה מאושרתיתורה תמונה מאושר

מאזור חניית הנכים בדרך יגאל אלון הוכשרו והונגשו שבילי הגן הארכיאולוגי אשר מגיעים לנקודות המרכזיות בגבעה. בכניסה הוצבו שולחנות בטון וספסלי ישיבה למבקשים קצת נחת ושלווה. הנוף שנפרס בפני המטייל בתיתורה הנמצאת בלב אזור אורבני, הוא ייחודי ולא אופייני לשום עיר בסדר גודל שכזה.

השביל המרכזי שמקיף את הגבעה מונגש למטיילים ומבקרים. בגבעה ישנם שלטי הכוונה, מידע ועמדות הסברה קוליות בעברית ובאנגלית. הצללות עם גפנים, פינות ישיבה, מרחב למידה ועמדות תצפית לנוף המדהים של העיר והאזור.

בגן הארכיאולוגי מוצגים מתקנים חקלאים ופריטים אדריכליים שהתגלו בחפירות שנערכו בגבעת התיתורה ובסביבות מודיעין.

ליד כל ממצא תוכלו למצוא שלט הסבר. ממצאים אלה מעידים על ייחודו וחשיבותו של האזור בתולדותיה של ארץ ישראל, בעיקר בתקופת הברזל ובימי בית שני.

בגבעת התיתורה נחשפו שרידים של מרחב חקלאי – חוות שלהן אופי משפחתי ותעשייתי, שהותאמו לתנאי האזור, וכן מחילות מסתור, בתי קברות, מחצבות, מתקנים, בורות מים ודרך עתיקה.

בתחילת המסלול ישנם שלטי הכוונה, מידע ועמדות הסברה קוליות בעברית ובאנגלית המגוללות בתמציתיות את סיפורה הארוך של גבעת התיתורה.

מפה לכו לאורך המסלול בחלק הימני של הגבעה על שבילי הליכה טובים בו הוצבו מודלים של מתקנים ארכאולוגיים עתיקים גדולים כגון: מכבש קורה ומשקולות - זהו מתקן כבישה מהתקופה הרומית וההלניסטית עשוי קורות עץ(בד) משטחי כבישה משקולות ובור איסוף. מתקנים אלו ואחרים שימשו כמכבש לכבישת שמן זית.

המשיכו ללכת על השביל המגודר באמצעות אבנים וסלעים ברוח התקופה, בשולי הדרך ניתן לראות בורות מים עוטים סורג למניעת נפילה, לאחר הליכה קצרה של כ- 10 דקות לערך מגיעים למצודה מרשימה "קלעת אל- טנטורה" - בעברית "מצודת הכובע המחודד".

מדובר על שרידי מצודה עתיקה החולשת על כל אזור שפלת יהודה וירושלים, מצודה זו הוקמה בתקופה הצלבנית על מנת להגן על הדרך בין לוד לירושלים. ממנה ניתן להביט בזווית של 360 מעלות על האזור כולו. בהמשך הדרך הוכשר אמפיתיאטרון קטן עם מקומות ישיבה, שממנו ישנה תצפית אל הנוף של הרי יהודה והיישוב מכבים.

ישיבה כאן משרה רגשות של פסטורליות, טבע, נוף מולדת עם נגיעה של ימי בראשית. שהעיר מודיעין מכבים רעות נראית מפה כמו בתוך גלויה עטופה במסגרת ירוקה טבעית.

מכאן נעשה את דרכינו חזרה קדימה בהמשך השביל המעגלי , בדרך נבחין בעצי דקל תמירים, עצי שיזף, שקדיות ובוסתנים. סוף המסלול: ברחבת החנייה. ניתן להמשיך וללכת בנוסף גם בשבילים היורדים מהכתף המערבית של גבעת התיתורה לכיוון מטה ולהגיע למרכז מודיעין סנטר, אפשרות נוספת היא לרדת מהמורדות הדרומיים של הגבעה לכיוון רחוב עמק דותן.

יש לשמור על הניקיון בגבעה! לרשותכם פחי אשפה ברחבי הגבעה וכן פח אשפה טמון קרקע שנמצא במגרש החנייה בסוף דרך יגאל אלון.

היסטוריה וארכיאולוגיה

בתחילת שנות ה-90 של המאה העשרים החל פיתוח מואץ באזור מודיעין ובעקבותיו נבנתה העיר מודיעין. במהלך שנים אלו נערכו עשרות חפירות וסקרים ארכיאולוגיים שחשפו את ההיסטוריה של האזור, החל מהתקופה הניאוליתית הקדומה (האלף העשירי לפני הספירה) ועד ימינו.

על-פי הממצאים הארכיאולוגים, הגבעה מיושבת כמעט ברציפות מזה 6,000 שנה, והיא חולשת על שתי דרכים עתיקות וחשובות שחיברו בין מישור החוף לירושלים: מצפון לגבעה, באזור תל שילת וכפר רות עובר חלקו התחתון של מעלה בית חורון,ואילו מדרום לגבעה (בתוואי שדרות עמק החולה של היום) עברה הדרך שחיברה בין לוד לירושלים.

מיקום זה וכמות בורות המים הגדולה והחריגה שבה, כ-70, מחזקים את ההשערה, כי היישוב שהתקיים על הגבעה שימש בחלק מהתקופות תחנה לעולי הרגל בדרכם לעיר הקודש.

כבר במאה ה-19 חקרו את הגבעה ארכיאולוגיים דוגמת רובינסון, גרן, קלרמון-גנו וחוקרי ה-REF – הקרן הבריטית לחקר פלשתינה.

ב-1970 נערכו בה מספר סקרים ארכיאולוגים, ומאמצע שנות ה-90 של המאה העשרים לקראת בניית העיר מודיעין, בוצעו בגבעה ובסביבתה חפירות הצלה רבות.

הממצאים מעידים כי ראשית ההתיישבות במקום היא בתקופה הכלקוליתית, והמשכה בתקופות הברונזה, הברזל, הפרסית, ההלניסטית (כולל תקופת החשמונאים), הרומית, הביזאנטית, האסלאמית הקדומה, הצלבנית, האיובית, הממלוכית והעות'מאנית.

על הגבעה נראים שרידיו של הכפר הערבי ששכן במקום. מהתקופה הרומית והביזנטית נמצאו גתות לייצור יין ושמן, חוות חקלאיות ומערות קבורה וכן בית עם רצפת פסיפס. מהתקופה הצלבנית - שרידי מבצר. בין היתר נתגלו בגבעה בורות מים, ספלולים, אבני בנייה, קברים, דרך קדומה, קולומבריום, מבנה הבנוי בניית גזית איתנה ועוד.

הגן הארכיאולוגיהגן הארכיאולוגי

בוטניקה, זואולוגיה בעלי חיים

פריחת שקדיות בגבעת התיתורהפריחת שקדיות בגבעת התיתורה

בוטניקה וזואולוגיה
בגבעה צומחים עצי בוסתן רבים כגון זית, שקד, רימון וכן משוכות צבר ועצי תאנה – שריד ליישוב הקדום שהתקיים על הגבעה. בחודשי האביב והחורף מתמלאת גבעת התיתורה בפריחה שופעת של כלניות, סביונים, רקפות, עיריות, נוריות, פרגים ועוד.

בעלי חיים:
אף שהגבעה נמצאת בסמוך לשטח בנוי, יש בה מגוון בעלי חיים ים תיכוניים אופייניים לשפלה הצפונית של יהודה: שועל מצוי, דורבן מצוי ועשרות מינים של עופות נודדים ומקננים.בגבעה חיים גם זוחלים למיניהם: זיקית מובהקת, חרדון מצוי, קמטן וכן פרפרים וחרקים.



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד